Hypnotherapie bij buikpijn

Buikpijn kan door vele aandoeningen worden veroorzaakt. De belangrijkste oorzaken zijn een infectie, abnormale groei, ontstekingen, verstopping (blokkade) en darmstoornissen. Infecties in de keel, darmen en bloed kunnen ervoor zorgen dat bacteriën in je spijsverteringskanaal terechtkomen, wat resulteert in buikpijn. Deze infecties kunnen ook veranderingen in de spijsvertering veroorzaken, zoals diarree of constipatie. Krampen in verband met de menstruatie zijn ook een oorzaak van pijn in de onderbuik, echter is dit niet echt buikpijn maar eerder bekkenpijn.

De verschillende soorten buikpijn

Buikpijn kan worden omschreven als gelokaliseerde, krampachtige of kolikale pijn. Gelokaliseerde pijn is beperkt tot één gebied van de buik. Dit soort pijn wordt vaak veroorzaakt door problemen in een bepaald orgaan. De meest voorkomende oorzaak van gelokaliseerde pijn is maagzweren (open zweren aan de binnenzijde van de maag). Krampachtige pijn kan worden geassocieerd met diarree, constipatie, een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Bij vrouwen kan het worden geassocieerd met menstruatie, miskraam of complicaties in de vrouwelijke voortplantingsorganen. Deze pijn komt en gaat, en kan volledig vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Kolieke pijn is een symptoom van ernstiger aandoeningen, zoals galstenen of nierstenen. Deze pijn treedt plotseling op en kan aanvoelen als een ernstige spierkramp.

Niet alle vormen van buikpijn zijn te voorkomen. Je kunt echter het risico op buikpijn minimaliseren door het volgende te doen:

  • Eet een gezonde voeding.
  • Drink regelmatig water.
  • Sport regelmatig.
  • Eet kleinere maaltijden.

Als je een darmstoornis hebt, zoals de ziekte van Crohn, volg dan het dieet van de arts. Als je GERD hebt, eet dan niet binnen twee uur voor het slapen gaan. Te vroeg liggen na het eten kan brandend maagzuur en buikpijn veroorzaken. Probeer ten minste twee uur na het eten te wachten voordat je gaat liggen. Heb je buikpijn door stress dan kun je hypnotherapie proberen.