Hypnotherapie bij chronische pijn

Chronische pijn is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het wordt gedefinieerd als “pijn zonder schijnbare biologische oorzaak die langer heeft geduurd dan de normale genezingstijd van het weefsel” Het wordt ook gedefinieerd als pijn die ofwel langer aanhoudt dan het punt dat de genezing naar verwachting volledig zal zijn (meestal genomen als 3-6 maanden) of die optreedt in ziekteprocessen waarin de genezing niet plaatsvindt. De pijn kan continu of wisselend zijn. Chronische pijn kan worden ervaren door mensen die geen bewijs hebben van weefselschade of biologische reden voor pijn (International Association for the Study of Pain, 2007). Deze ‘onbekende oorzaak’ factor leidt vaak tot problemen bij het stellen van een diagnose.

Wat is pijn?

De hersenen en de zenuwen in de wervelkolom (de ruggenmergzenuwen) vormen het centrale zenuwstelsel. De ruggenmergzenuwen sturen impulsen van het lichaam naar de hersenen met inbegrip van signalen die de hersenen vertellen dat er ergens pijn is. De hersenen werken als een controlecentrum om uit te zoeken hoe ernstig de oorzaak van het probleem is en hoe sterk de pijn zou moeten zijn. Soms is de interpretatie van deze signalen door de hersenen niet altijd even accuraat.

We verwachten dat de pijn na verloop van tijd tot afneemt, maar soms blijven de hersenen pijnsignalen uitzenden. Deze signalen kunnen moeilijk te stoppen zijn, en zullen vaak als intens worden ervaren. Ook is het dus zo dat er geen onderliggende oorzaak te vinden is. Dit feit is voor veel mensen lastig om te beseffen, soms hebben mensen het gevoel dat ze te horen krijgen dat de pijn in hun ‘hoofd’ zit en ‘niet echt’ is.

Het behandelen van chronische pijn

Je kunt verschillende dingen doen die zorgen voor een beter leven, zelfs met chronische pijn. Eenvoudige veranderingen kunnen vaak een groot verschil maken voor de mate van invaliditeit en het lijden dat je ervaart met betrekking tot je pijn. Dit wordt pijnbestrijding genoemd. Om je te helpen de pijn te beheersen:

  • Plan je dag – Maak een plan van de dingen die je wilt doen en waar je moet zijn. En welke impact dit heeft op je pijn.
  • Leer ontspannen – Ontspannen kan moeilijk zijn wanneer je pijn heeft, maar het vinden van iets waardoor je kunt ontspannen zal de stress van de pijn doen afnemen.
  • Regelmatig sporten of bewegen – Zelfs een kleine hoeveelheid zal je beter laten voelen en je pijn verlichten. Het zal ook je spieren en gewrichten sterk houden.
  • Probeer hypnotherapie – We zien dat veel mensen baat hebben bij het volgen van hypnotherapie. Middels hypnotherapie is het mogelijk om de symptomen te onderdrukken en om gewoon de dag door te komen. Dit door ontspanningsoefeningen en andere technieken die de pijn beheersen.