Depressie veroorzaakt gevoelens van verdriet en/of een verlies van interesse in activiteiten die je ooit wel leuk hebt gevonden. Het kan leiden tot een verscheidenheid aan emotionele en fysieke problemen en kan iemands vermogen om te functioneren op het werk en thuis verminderen.
De symptomen van een depressie
Depressieve symptomen kunnen variëren van licht tot ernstig en kunnen bestaan uit:
- Zich verdrietig of neerslachtig voelen
- Verlies van interesse of plezier in activiteiten die ooit wel leuk waren
- Veranderingen in de eetlust – gewichtsverlies of toename die geen verband houdt met een dieet
- Problemen met slapen of te veel slapen
- Energieverlies of meer vermoeidheidsverlies
- Zich waardeloos of schuldig voelen
- Moeite met denken, concentreren of besluiten nemen
- Gedachten van dood of zelfmoord
De symptomen moeten minstens twee weken aanhouden voor de diagnose van een depressie.
Hoe wordt depressie behandeld?
Depressie is een van de meest behandelbare geestelijke stoornissen. Tussen 80 procent en 90 procent van de mensen met een depressie reageren uiteindelijk goed op een behandeling. Bijna alle patiënten krijgen enige verlichting van hun symptomen. Voorafgaand aan een diagnose of behandeling moet een arts een grondige diagnostische evaluatie uitvoeren voordat er kan worden begonnen aan een behandeling. In sommige gevallen, zou een bloedonderzoek kunnen worden gedaan om ervoor te zorgen de depressie niet is toe te schrijven aan een medische aandoening zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem. De evaluatie moet specifieke symptomen, medische en familiegeschiedenis, culturele factoren en milieufactoren identificeren om bij een diagnose aan te komen en om een behandelplan op te stellen.
Naast het gebruik van medicatie is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan om de depressie te verminderen. Hier kan men denken aan het volgen van een gezonde levensstijl en aan het doen van leuke activiteiten. Ook kan het volgen van hypnotherapie een goede invloed hebben op het verminderen van de algehele symptomen die komen kijken bij een depressie.