Hypnotherapie bij een burnout

Als je door constante stress je hulpeloos, gedesillusioneerd en volledig uitgeput voelt, dan kan een burn-out optreden. Als je last hebt van een burn-out, lijken de problemen onoverkomelijk, ziet alles er somber uit en is het moeilijk om de energie op te brengen om voor jezelf te zorgen. De ellende en onthechting die wordt veroorzaakt door een burn-out kan een bedreiging vormen voor je werk, je relaties en je gezondheid. Maar door het herkennen van de vroegste waarschuwingssignalen, kun je maatregelen nemen om dit te voorkomen. Of als je dit breekpunt hebt bereikt, zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je evenwicht terug te vinden.

Wat is een burn-out nu precies?

Burn-out is een toestand van emotionele en fysieke uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het komt voor wanneer je je overweldigd voelt, emotioneel uitgeput raakt en niet in staat bent om aan de constante eisen te voldoen. Naarmate de stress voortduurt, begin je de interesse en motivatie te verliezen die je in de eerste plaats hebben geleid tot het aannemen van een bepaalde rol. Een burn-out verlaagt de productiviteit en doet afbreuk aan je energie, waardoor je je steeds cynischer en slechter voelt. Uiteindelijk kun je het gevoel krijgen dat je niets meer te geven hebt.

De negatieve effecten van burn-out komen op elk gebied van het leven over, inclusief je huis, werk en sociale leven. Burn-out kan ook leiden tot langdurige veranderingen in je lichaam die je kwetsbaar maken voor bijvoorbeeld een griep of verkoudheid. Vanwege deze en andere gevolgen is het belangrijk om snel met je burn-out aan de slag te gaan.

Stress of een burn-out

Een burn-out kan het gevolg zijn van een hoge mate van stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress is over het algemeen te veel: te veel druk die te veel van je vraagt, zowel fysiek als mentaal. Gestreste mensen kunnen zich echter nog steeds voorstellen dat ze alles onder controle krijgen.

Opgebrand zijn betekent dat je je leeg en geestelijk uitgeput voelt, zonder motivatie en zonder energie. Mensen die een burn-out ervaren zien vaak geen enkele hoop op positieve verandering in hun situatie. En hoewel je jezelf meestal bewust bent van het feit dat je onder veel stress staat, merk je niet altijd dat je een burn-out krijgt.

Om zowel van stress als van een burn-out af te komen is het van belang dat je voldoende rust neemt en dat je lichaam de kans krijgt om zich te herstellen. Met hypnotherapie kun je ook jouw klachten verminderen.