Hypnotherapie bij een trauma

Trauma is het antwoord op een zeer pijnlijke of verontrustende gebeurtenis die het vermogen van een individu om ermee om te gaan overstijgt, gevoelens van hulpeloosheid veroorzaakt, zijn gevoel van eigenwaarde en zijn vermogen om alle emoties en ervaringen te voelen vermindert.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Niet elke getraumatiseerde persoon ontwikkelt posttraumatische stressstoornis (PTSS). Sommige mensen ontwikkelen sommige symptomen die gepaard gaan met PTSS, maar deze verdwijnen na een paar weken. Dit wordt acute stress-stoornis (ASS) genoemd. Wanneer de symptomen langer dan een maand aanhouden en het vermogen van de persoon om te functioneren ernstig aantasten, kan de persoon lijden aan PTSS.

Sommige mensen met PTSS hebben maanden na de gebeurtenis zelf geen symptomen meer. En sommige mensen hebben de PTSS-symptomen van een traumatische ervaring voor de rest van hun leven. PTSS-symptomen kunnen escaleren tot paniekaanvallen, depressie, suïcidale gedachten en gevoelens, drugsgebruik, gevoelens van isolement en het niet kunnen uitvoeren van dagelijkse taken.

De behandeling van een trauma

Er is geen genezing voor trauma’s of snelle oplossingen voor het lijden dat ermee gepaard gaat. Maar er is hoop. Er bestaat een breed scala aan effectieve therapieën en de toegang daartoe is vrij toegankelijk. Overlevenden van een trauma zijn het meest gebaat bij een therapeut De meeste trauma-geïnformeerde therapeuten zullen een combinatie van therapiemodaliteiten gebruiken.

Psychotherapie alternatieven omvatten blootstellingstherapieën om te helpen met desensibilisatie, Cognitieve Gedragstherapie die helpt bij het veranderen van denk- en gedragspatronen en opwerkingstherapieën zoals Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) die de overlevende in staat stellen herinneringen en gebeurtenissen te verwerken. Somatische therapieën die het lichaam gebruiken om trauma’s te verwerken zijn onder andere Somatic Experiencing en Sensorimotorische Psychotherapie. Hypnose, mindfulness, craniosacrale therapie, trauma-gevoelige yoga en acupunctuur kunnen ook allemaal helpen. Ook kan hypnotherapie worden toegepast om de klachten tot een minimum te beperken en meer bij het gevoel te komen. En ten slotte gebruiken veel mensen medicijnen – voornamelijk antidepressiva – die de symptomen minder intens en beter beheersbaar kunnen maken.