Hypnotherapie bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die gekenmerkt wordt door spierpijn en pijn aan de botten die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop je hersenen pijnsignalen verwerken. Symptomen beginnen soms na een fysiek trauma, een operatie, infectie of aanzienlijke psychologische stress. In andere gevallen stapelen de symptomen zich in de loop van de tijd geleidelijk op, soms is er dan ook geen trigger aan te wijzen voor fibromyalgie.

Wie krijgt er last van fibromyalgie

Vrouwen hebben meer kans om fibromyalgie te ontwikkelen dan mannen. Veel mensen met fibromyalgie hebben ook spanningshoofdpijn, temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen (TMJ), prikkelbare darmsyndroom, angst en depressie. Hoewel er geen genezing voor fibromyalgie is, kan een verscheidenheid aan medicijnen of alternatieve geneeswijzen helpen om de symptomen onder controle te houden. Dit is dan ook waar hypnotherapie voor gebruikt kan worden, door de hypnose wordt het onderbewustzijn beïnvloed. Deze beïnvloeding heeft als gevolg dat het voor mensen eenvoudiger wordt om met de verschillende symptomen om te gaan.

Symptomen van fibromyalgie

Wanneer je last krijgt van fibromyalgie zal je verschillende vervelende symptomen ondervinden. Wij hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie op een rijtje te zetten.

  • Pijn in het lichaam – De pijn die gepaard gaat met fibromyalgie wordt vaak beschreven als een constante zeurende pijn die minstens drie maanden heeft geduurd. Om als wijdverbreid te worden beschouwd, moet de pijn zich aan beide zijden van het lichaam en boven en onder je middel voordoen.
  • Vermoeidheid – Mensen met fibromyalgie worden vaak moe wakker, ook al geven ze aan dat ze voor een lange tijd hebben geslapen. De slaap wordt vaak verstoord door pijn en veel patiënten met fibromyalgie hebben andere slaapstoornissen, zoals het rusteloze benensyndroom en slaapapneu.
  • Cognitieve problemen – Een symptoom dat algemeen als “fibromist” wordt aangeduid, schaadt het vermogen om zich te concentreren, aandacht te besteden en zich te focussen op mentale taken. Hierdoor wordt het lastig om te werken en om dagelijkse klusjes uit te voeren.

Onderzoekers geloven dat herhaalde zenuwstimulatie de hersenen van mensen met fibromyalgie verandert. Deze verandering houdt een abnormale toename in van bepaalde chemische stoffen in de hersenen die een signaal van pijn (neurotransmitters) geven. Bovendien lijken de pijnreceptoren van de hersenen een soort herinnering van de pijn te krijgen waardoor ze gevoeliger worden. Dit betekent dat het lichaam kan overreageren op pijnsignalen.

Hypnose als hulpmiddel

Zoals we al even hebben laten zien is het mogelijk om de symptomen van fibromyalgie te onderdrukken, dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie. Echter blijkt dat hypnotherapie ook een uitstekende manier kan zijn om de klachten minder te laten worden. Hypnotherapie werkt veel met ontspanning, pijnbeheersing en kun je meer controle krijgen over je lichaam. Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op.