Hypnotherapie bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening die de dikke darm aantast. De kenmerken en de symptomen omvatten het opzetten van de maag, buikpijn, opgeblazen gevoel, gassen en diarree of constipatie, of allebei. PDS is een chronische aandoening die je op lange termijn moet behandelen. Slechts een klein aantal mensen met PDS heeft ernstige kenmerken en symptomen. Sommige mensen kunnen hun symptomen onder controle houden door hun dieet, levensstijl en stress onder handen te nemen. Hier kan hypnotherapie een belangrijke rol spelen.

Symptomen van prikkelbare darm syndroom (PDS)

De meeste mensen met PDS ervaren tijden waarin de kenmerken en symptomen erger zijn en tijden waarin ze verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen. De tekenen en symptomen van PDS variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Buikpijn, verkramping of een opgeblazen gevoel dat typisch verlicht of gedeeltelijk verlicht wordt door het passeren van een stoelgang.
  • Overtollig gas
  • Diarree of constipatie – soms afwisselende aanvallen van diarree en constipatie
  • Slijm in de ontlasting

De oorzaken van prikkelbare darm syndroom

De precieze oorzaak van PDS is niet bekend, hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan voordat dit duidelijk zal worden. Factoren die een rol lijken te spelen zijn onder andere:

  • Spiersamentrekkingen in de darm. De wanden van de darmen zijn bekleed met spiermassa die samentrekt als voedsel door je spijsverteringskanaal wordt vervoerd. Samentrekkingen die sterker zijn en langer aanhouden dan normaal kunnen gas, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken. Zwakke aanvallen kunnen de doorgang van het voedsel vertragen en leiden tot harde, droge ontlasting.
  • Zenuwstelsel. Afwijkingen in de zenuwen in je spijsverteringsstelsel kunnen ervoor zorgen dat je meer ongemak ervaart dan normaal wanneer je buik zich uitstrekt van gas of ontlasting. Slecht gecoördineerde signalen tussen de hersenen en de darmen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam sterk reageert op veranderingen die normaal gesproken optreden in het spijsverteringsproces, wat resulteert in pijn, diarree of constipatie.
  • Ontsteking in de darmen. Sommige mensen met PDS hebben een verhoogd aantal immuunsysteemcellen in hun darmen. Deze immuunsysteemreactie wordt geassocieerd met pijn en diarree.

Omgaan met PDS

Zoals we al even kort hebben aangestipt zijn er verschillende manieren om met PDS om te kunnen gaan. Wanneer je ontzettend veel last hebt van de symptomen is het altijd een goed idee om contact op te nemen met een huisarts.

Gelukkig is het voor de meeste mensen niet nodig om aan de medicatie te gaan, zij kunnen door hun levensstijl aan te passen de symptomen eenvoudig onderdrukken. Een van de dingen die u kunt doen is een hypnotherapie behandeling ondergaan. Veel mensen geven aan dat zij op deze manier geheel of gedeeltelijk van hun klachten afkomen. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond.