Stress is de reactie van het lichaam op elke verandering die een aanpassing of reactie vereist. Het lichaam reageert op deze veranderingen met fysieke, mentale en emotionele reacties. Stress is een normaal onderdeel van het leven. Je kunt stress ervaren vanuit je omgeving, je lichaam en je gedachten. Zelfs positieve veranderingen in het leven, zoals een promotie, een hypotheek of de geboorte van een kind, veroorzaken stress. Het wordt pas vervelend wanneer je te maken krijgt met een te hoog stressniveau, in dit geval kun je er zelfs lichamelijke klachten van ondervinden.
De invloed van stress op het lichaam
Het menselijk lichaam is ontworpen om stress te ervaren en erop te reageren. Stress kan positief zijn en ons alert houden zodat we gevaarlijke situaties kunnen vermijden. Stress wordt negatief wanneer je voortdurend wordt geconfronteerd met uitdagingen zonder verlichting of ontspanning van stressoren.
Als gevolg daarvan raak je overwerkt en neemt de stress gerelateerde spanning toe. Het autonome zenuwstelsel van het lichaam heeft een ingebouwde stressrespons die fysiologische veranderingen veroorzaakt die het lichaam in staat stellen om stressvolle situaties te bestrijden. Deze stressrespons, ook wel bekend als de “fight or flight response”, wordt geactiveerd in geval van een noodsituatie. Deze reactie kan echter chronisch geactiveerd worden tijdens langdurige periodes van stress. Langdurige activering van de stressrespons veroorzaakt schade aan het lichaam – zowel fysiek als emotioneel.
De symptomen van stress
Het gevaarlijkste aan stress is hoe gemakkelijk het van invloed kan zijn op het dagelijks leven. Je raakt eraan gewend. Het begint vertrouwd aan te voelen, zelfs normaal. Je merkt niet hoezeer het je raakt, ook al eist het een zware tol. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gebruikelijke waarschuwingssignalen en symptomen van overbelasting door stress:
- Pijn in het lichaam
- Diarree of constipatie
- Misselijkheid en duizeligheid
- Pijn op de borst, snelle hartslag
- Geheugenproblemen
- Moeite om zich te concentreren
- Angst en onrustig gevoel
- Wisselingen in het humeur, prikkelbaarheid of boosheid
De oorzaken van stress en de behandeling
De situaties en druk die stress veroorzaken worden stressoren genoemd. Meestal denken we aan stressoren als negatief, zoals een uitputtend werkschema of relatieproblemen. Echter kan alles wat hoge eisen aan je stelt stressvol zijn. Dit zijn dus ook de positieve gebeurtenissen zoals trouwen, het kopen van een huis, naar de universiteit gaan of het krijgen van een promotie.
Om van stress af te komen is het van belang dat je voldoende ontspanning krijgt op een dagelijkse basis. Hier kun je dus bijvoorbeeld denken aan minder werken, maar ook de tijd nemen om even te sporten kan een goede keuze zijn om te maken. Ook is het mogelijk om hypnotherapie te ondergaan om je onderbewustzijn te beïnvloeden.